top of page

Er det på tide å skifte ut varmtvannsberederen?

Oppdatert: 21. feb. 2023

Vet du hvor gammel varmtvannsberederen din er? Det er ikke alltid lett å se hvor gammel den er, eller når den har nådd pensjonsalder. Varmtvannsberederen er noe av det viktigste vi har i huset, og samtidig noe av det vi tenker minst på til daglig. Varmtvannsberederen har begrenset levetid, og dersom du venter for lenge med å bytte den ut, kan det få store konsekvenser.

Illustrasjonsbilde av en ødelagt varmtvannsbereder
Ser varmtvannsberederen din slik ut, er det på tide å bytte den ut.

Tegn på at du bør skifte varmtvannsberederen


Gamle og defekte varmtvannsberedere kan gi store og kostbare skader. Her er 7 tegn du bør se etter som indikerer at du bør bytte varmtvannsbereder:

  • Du har ikke nok varmtvann til hele familien

  • Det er et gammelt utseende på berederen

  • Det er rust på berederen

  • Du finner tegn til lekkasje på berederen ved at f.eks ventilen drypper

  • Vannet i dusjen blir ikke ordentlig varmt

  • Varmtvannsberederen er over 20 år gammel

  • Dersom du har en OSO Hotwater bereder produsert i perioden 2009-2011. Har berederen et produktnummer som begynner på 800 0 må du bytte den ut snarest pga brannfare. For noen år siden ble det oppdaget en brannfarlig komponent i flere av OSO Hotwater-berederne.


Frittstående eller innebygd varmtvannsbereder


Det finnes to typer varmtvannsberedere boligeiere må forholde seg til, frittstående og innebygde. Har du en innebygd varmtvannsbereder, ser du ofte ikke lekkasjen før den har gjort stor skade. En frittstående varmtvannsbereder, vil du ofte kunne se lekkasjer når de oppstår.


Når varmtvannsberederen begynner å bli gammel, er lekkasjer det som ofte er det største og første problemet man oppdager. Lekkasjer kan oppstå fordi pakningen eller ventilen er ødelagt, eller at tanken ruster. Selve varmtvannsberederen tar ikke skade av litt utvendig rust, men rusten kan smitte over på ledninger og andre ting som kan føre til kortslutning eller vannlekkasje. Rust er et tegn på at berederen står i et dårlig miljø. Et kjent problem med varmtvannsberedere som har utgått på dato, er at vannet ikke blir ordentlig varmt.


Varmtvannsberedere bør byttes ut etter 20 år


Det er vanskelig å si hvor lenge en varmtvannsbereder vil vare, men det er anbefalt å bytte den ut etter 20 år, og da helst før den begynner å lekke.


Det er også økonomisk smart å bytte ut en gammel varmtvannsbereder, da en ny varmtvannsbereder vil holde på varmen bedre enn en gammel modell. En moderne bereder har et varmetap som er under halvparten av en gammel bereder. Du vil med andre ord spare strøm ved å bytte til en ny og moderne varmtvannsbereder.


Ønsker du å bytte ut varmtvannsberederen din? Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale!
421 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page